De avond begon overvol, moderator Paula Udondek wist niet waar ze moest beginnen met alle gasten.
Er waren vierduizendachthonderdvierenzestig partijen aangemeld voor dit lijsttrekkersdebat, de lokale partijen meegerekend. Op mijn Twitter-account werd ik gestalkt door partijen die zich buitengesloten voelden; of ik ervoor kon zorgen dat ze toch aan konden schuiven. Uiteindelijk was iedereen er wat tot de bizarre situatie leidde dat tijdens het debat een partij werd vertegenwoordigd door meerdere politici’; dat is pas politiek in actie: meer poppetjes dan thema’s. Het was echt crazy. Tijdens het debat ontstonden spontaan nieuwe politieke partijen in het publiek.
De organisatie was trouwens bang dat er meer politici dan bezoekers zouden zijn, daarom hadden ze voor een best wel kleine zaal gekozen. Democratie is hot in Zuidwest.

Daar was de eerste stelling:
Ruim baan voor fietsers, de auto moet weg! De bereikbaarheid moet beter maar tegen welke prijs? Als dat maar geen verkeersongeluk werd!
Dat werd rumble in the jungle voor Groep de Mos tegen de D’66.
Robert van Asten vindt dat we de auto wat vaker kunnen laten staan. Steeds meer vrouwen gaan fietsen.
Richard de Mos pleit voor beter beter openbaar vervoer.
Witte kentekens kunnen nergens parkeren. Dus moeten er meer ondergrondse parkeergarages bijkomen zodat we die witte kentekens niet meer hoeven te zien.

In een stadsdeel waar meer dan 50% van de bewoners geen auto heeft was dit best wel een lang debat.
Alle wegen leiden naar Zuidwest, maar wie de weg uit Escamp neemt, die komt niet weg. Of je nou wandelt, fietst of autorijdt.

Toen kwam stelling 2: gratis bijles voor de kinderen van ZuidWest.
Met andere woorden: bijles voor iedereen! Gratis. En nu meteen! Want met bijles wordt het Havo-Vwo-advies, zonder bijles wordt het helemaal-niets. Dat rijmt.

De wethouder onderwijs is van het CDA en wil werk maken van bijles.
In Den Haag is veel kansongelijkheid. De Partij voor de dieren wil dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen. Partij voor de Dieren wil een Havo/Vwo-school in Zuidwest, niet in 2029 maar dit jaar nog.
De PVV is tegen woke-scholen want daar wordt geleerd dat er vrouwen met piemels bestaan. Om mij heen begonnen alle Turken en Marokkanen superhard te klappen. “Go, go PVV!!!” De wereld is echt snel aan het veranderen. Ik was meteen woke na deze woke-up-call.
SP gaat hard op kleinere klassen met de beste docenten.
Bijles mag geen antwoord zijn op slecht onderwijs, vindt
Groen-Links in de persoon van Marielle Vavier vindt dat we het vmbo moeten respecteren want daar is niks mis mee.

De derde stelling ging over een verdubbeling van het geld voor bewonersinitiatieven in de wijk.
Geld, geld, geld om van prachtwijken krachtwijken te maken.
De SP en GroenLinks kruisten de degens.
Voor Groen-Links gaat het niet om de centen, het gaat om de nodeloze bureaucratie. Dus minder rompslomp en meer ruimte voor vrijwilligers. Handjes leveren in ZuidWest. SP vertolkte de verontwaardiging in de wijk. De SP met de bewoners heeft gevochten tegen de rattenoverlast, gevalletje achterstallig onderhoud in de wijk.
Geef de mensen dus zeggenschap, dan komt de participatie vanzelf. Wees eerlijk en duidelijk, dan komt de participatie vanzelf.
SP zocht de aanval, GroenLinks koos zijn kant. Sp bleef aanvallen, Groen/Links was het met alles eens.
Ook de Haagse Stadspartij was het met Rick eens. Alle andere partijen wilden zo snel mogelijk zeggen dat ze het met Rick eens waren. Alleen Denk was het er niet mee eens alleen had hij geen tijd om dat uit te leggen want we moesten doorrrrrrr naar…
….Oh, Oh Den Haag…

Stelling vier ging over het weren van mensen met een rugzakje uit Zuidwest. Dat rugzakje is niet onschuldig, men voelt zich soms geintimideerd of wordt aangevallen door verwarde mensen.
Volgens de ChristenUnie kunnen die mensen het beste verspreid worden over de stad. De junk kan je niet naast de dealer laten wonen ook wanneer de dealer dat heel graag wil. De vraag is natuurlijk wat de junk daarvan vindt. Sommige mensen reizen de halve wereld af voor hun kick.
Voor Fatima Said gaat hetom goede voorzieningen en goede hulp, en daarop is bezuinigd.
Judith Klokkenburg wil toch meer reguleren; kijk naar het rugzakje dat mensen meebrengen. Woningcooperaties kunnen meehelpen met de regulering. Die inmenging is voor Fatima Said onaanvaardbaar. Zoek het in de kleinschaligheid.
In Moerwijk gaan mensen zeven jaar eerder dood dan gemiddeld; als je dat weet dan spreid je jezelf wel, als de wiedeweerga. Moorwijkers: nu verhuizen dan krijg je er in een klap zeven jaar bij! Vlucht naar Wassenaar, vraag asiel bij, dan krijg je er 10 jaar bij!
Een bewoner voelt zich verdrongen door het gebrek aan investeringen in de wijk, ze geeft uiting haar een breed gedeelde emotie. Ze willen betere woningen, zonder schimmel, we willen kamers voor kinderen zodat ze hun huiswerk kunnen maken, we willen zeven jaar langer leven. En niemand wil Zuidwest uit want als je lief en leed met elkaar hebt gedeeld dan vormt dat een band voor altijd.

Om negen uur kwamen we bij stelling vijf. Pvda en VVD over veiligheid in de wijk. En daarom moet er gestopt worden met bezuinigingen op welzijnswerk, want als je de buurthuizen sluit dan neemt de onveiligheid toe, volgens Martijn Balster.
Voor Kavita Parbhudayal wordt het tijd om geld van de grote welzijnsorganisaties weg te halen meer veiligheid in de buurt. De ratten kwamen ook weer langs, begin eens met het afval weg te halen! En houd de buurthuizen open. En de bibliotheken ook. En zorg voor mooie sportplekken. En zorg voor goede verlichting van de straten en de parken. En houd op met rijst en brood en couscous naar buiten gooien want daar profiteren alleen de ratten van.

Het was bijna middernacht, de batterij van mijn laptop begon leeg te raken, de batterij in mijn hoofd begon ook leeg te raken en toen kwamen bij stelling zes.

Geen sancties voor mensen met een uitkering maar hulp bij het zoeken naar een baan.
Dit was een kolfje naar de hand van de PVV en Denk.
Nur Icar van Denk wil geen sancties voor mensen met een uitkering. Maar juist hulp bieden om uit die situatie te komen.
Machiel de Graaf zegt: Den Haag is vol. Laten we ons daar op concentreren. Er kan niemand meer bij.
Nur wijst erop dat de PVV zelfs zonnepanelen weet te verbinden aan migratie. Machiel de Graaf wil graag in de helikopter blijven. Als je vanuit de helikopter naar de wereld kijkt, dan zie je alleen nog maar migranten. De PVV wist er ook nog het communisme in te gooien. En waar communisme is, daar is Poetin en waar Poetin is is oorlog en waar oorlog is, is Oekraine en waar Oekraine is, zijn vluchtelingen. En we zijn weer bij migratie. Parkeer die helikoiopter nou eens in die ondergrondse garage.

Deze avond was een feest voor de democratie, het was ook een uitputtingsslag. We hebben de democratie onder de tafel geluld. Van vermoeidheid begon ik yogamatjes op ALI BABA te bestellen.
Wat wonen er veel welbespraakte, eigenwijze, gevoelige en gepassioneerde mensen in ZuidWest. Wat zit er hier in het drinkwater dat jullie het de hele avond volhouden? Respect.
Terwijl de bommen vallen in Europa, voeren we een beschaafd en gepassioneerd gesprek. Er is meer beschaving dan in de tweede kamer. We luisteren naar elkaar want we willen gehoord worden. We mogen in dit land onszelf zijn. Politici, neem deze commitment mee in jullie werk in de raad, na de verkiezingen.
Op 16 maart gaan we stemmen. We doen dat omdat we geloven in verandering, in vooruitgang, we doen dat omdat elke stem telt. Doe het niet voor jezelf, doe het voor je kinderen. Doe het niet voor jezelf, doe het voor je buren. Doe het niet voor jezelf, doe het voor je wijk. Dit is onze vrijheid. Laten we die koesteren. Ik wens jullie veel wijsheid.